Sparer inntil 90 millioner på kulepenner og toalettpapir

Difi markerer tildelingen av den første felles innkjøpsavtalen.

For første gang skal store deler av staten handle inn standardprodukter som én kunde. Den første felles innkjøpsavtalen alene gjør at staten vil kunne spare rundt 90 millioner kroner hvert år – bare på forbruksmateriell som kontorrekvisita og renholdsprodukter.

Statens innkjøpssenter i Difi har nå gjennomført den første konkurransen om felles innkjøp. I dag har Difi meddelt tre leverandører at de vant konkurransen om å levere forbruksmateriell til 190 statlige virksomheter. Den årlige verdien av avtalen er estimert til mellom 350 og 500 millioner kroner.

Statens innkjøpssenter har i gjennomsnitt oppnådd rundt 20 prosent lavere priser enn virksomhetene har hver for seg. I tillegg vil felles innkjøp spare staten for store transaksjonskostnader og frigjøre tid og ressurser hos virksomhetene, som de kan bruke på andre viktige innkjøp.

Kjetil Østgård, som leder Statens innkjøpssenter, forteller at hovedårsaken til besparelsene rett og slett er at volumene er store.

– Handler du mye får du bedre priser enn om du handler lite. Og når du handler på vegne av store deler av staten, handler du ganske mye, sier han.

Lønnsom investering

Statens innkjøpssenter ble etablert 1. januar 2016 og koster 12,5 millioner i året å drifte.

– Jeg er selvsagt fornøyd med at det ser ut som vi allerede på den første avtalen sparer det offentlige for 7-8 ganger mer enn den årlige kostnaden for å drive Statens innkjøpssenter. Og dette er bare den første avtalen, sier Difi-direktør Steffen Sutorius.

Og det er flere avtaler på gang. Snart skal Statens innkjøpssenter velge hvem som skal levere reisebyråtjenester til staten. Deretter følger avtaler om felles innkjøp av telefonitjenester, internrevisjon, PC-er og mobiltelefoner. Når alle disse avtalene er i full drift, vil de totale innsparingene bli vesentlig høyere

Politiet sparer aller mest

Store virksomheter kjøper mer enn små, og vil generelt spare mer i kroner og øre på felles innkjøp enn de mindre. Mindre virksomheter har som regel større prosentvis besparelse. Den enkeltvirksomheten som vil spare aller mest på felles innkjøp av forbruksmateriell er Politiet. Sammenlignet med tidligere års forbruksmønster anslår Difi at politiet kan spare inntil 10 millioner kroner årlig på avtalen. Politiets fellestjenester håndterer anskaffelsen av disse produktene for politietaten i dag, og har sammen med andre store virksomheter deltatt i hele innkjøpsprosessen, fra strategi til valg av leverandører. Direktør Helge Clem er fornøyd med å spare penger.

– At vi kanskje kan spare så mye som 10 millioner hvert år er selvsagt viktig. I tillegg er vi glade for å få frigjort tid og ressurser som vi kan bruke på politispesifikke anskaffelser og mer strategisk arbeid, som vi tidligere har vært presset på, sier direktøren.

Fornøyd statsråd

Da konkurransen om forbruksmateriell ble kunngjort, anslo Statens innkjøpssenter at den første avtalen ville bidra til å spare minst 20-40 millioner kroner årlig. Den gang sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at ressursene felles avtaler frigir vil hjelpe til å bevare og styrke viktige velferdstjenester. Nå er estimatene oppdatert, og ministeren kan glede seg over at innsparingen vil bli enda større.

– Dette er gode nyheter sier Sanner i dag. Det viser at felles innkjøp for staten har vært et godt grep som både kutter unødvendige kostnader i det offentlige og frigjør ressurser til viktige samfunnsoppgaver.

Klager kan føre til utsettelse

Avtalene kan ikke signeres før karensperioden er gått ut etter 10 dager. Difi er forberedt på at det kan komme klager som kan forsinke prosessen. Klager vil bli behandlet raskt og i tråd med regelverket, slik at avtalene kan signeres og tas i bruk så snart som mulig.

Publisert: 04. sep 2017, Sist endret: 04. sep 2017

Deldette

Hjelp oss å bli bedre

Fant du det du lette etter?

Tilbakemeldinger blir ikke besvart. Gå til siden med kontaktinformasjon hvis du trenger hjelp.

* Påkrevd

Hjelp oss å bli bedre
*