EHF (Elektronisk handelsformat)

Elektronisk handelsformat (EHF) er en standard for elektroniske meldinger i anskaffelsesprosessen.

Publisert: 16. nov 2015, Sist endret: 05. jun 2019

Er EHF obligatorisk eller tilrådd?

Se hvilke EHF som er obligatoriske eller anbefalte i referansekatalogen:

Kort om Elektronisk handelsformat (EHF)

Elektronisk handelsformat (EHF) gjør det mulig med standardisert, elektronisk kommunikasjon mellom virksomheter, uten direkte integrasjoner mellom datasystemer.

Finn ut hva EHF er og hvordan det forvaltes:

EHF formatet er basert på Europeisk standard (UBL, CEN, PEPPOL BIS). Her finner du de Europeiske PEPPOL BIS formatene:

For å kunne utveksle EHF trenger man en transportinfrastruktur. Klikk på lenken PEPPOL eMeldingsnettverket (PEPPOL eDelivery) så finner du informasjon om hvordan det fungerer. Klikk på lenken for å se hvilke systemleverandører som tilbyr aksesspunkt: https://www.anskaffelser.no/verktoy/veiledere/aksesspunkter-ehf-og-bis-formater 

Her kan du finne informasjon om hvilke systemløsninger som er kompatible med EHF: https://www.anskaffelser.no/verktoy/veiledere/erp-leverandorer

Kvifor bruka EHF?

 • Miljøomsyn
  Det offentlege har i dag om lag 100 millionar fakturaer pr. år som sendast elektronisk (EHF og PEPPOL BIS). Elektronisk sending og mottak av faktura, kreditnota og purring vil spare miljøet for papir og sending av dokument med fly- og biltransporten til posten. CO2-utsleppa vil bli mindre, og mengda papiravfall redusert.
 • Spar tid og ressursar
  I tillegg vil verksemda di spare tid og ressursar på ikkje-manuell handtering av dokument, og i staden bruka tid på kontroll, oppfølging og kunderetta arbeid.
 • Standardformat
  Ved bruk av standardformatet Elektronisk handelsformat (EHF) kan aktørane sende og ta i mot dokument på samme måte, slik at dokumentflyten går meir smidig og etterarbeidet på kontrollsida blir enklare.
 • Leveransestad
  Bruken av aksesspunkt vil gjere utvekslinga enklare. Både sendar og mottakar veit at dokumenta ikkje blir borte under transport, og at det berre er éin stad å levere/hente dokumenta.
 • Les meir om vinster ved digitalisering.

 

Deldette

Hjelp oss å bli bedre

Fant du det du lette etter?

Tilbakemeldinger blir ikke besvart. Gå til siden med kontaktinformasjon hvis du trenger hjelp.

* Påkrevd

Hjelp oss å bli bedre
*