Hvorfor skal du effektivisere?

Lavere oljeaktivitet, en aldrende befolkning og innvandring krever omstilling. Offentlig ressursbruk i Norge har et betydelig potensial for effektivisering.

Hva er din virksomhets utfordring?

Hver enkelt virksomhet har ulikt utgangspunkt for å starte systematisk effektiviseringsarbeid. Situasjonen for din virksomhet avgjør hva du skal ta fatt i først.

Alle statlige virksomheter har fått kutt i budsjettene gjennom Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen). For noen virksomheter er budsjettkuttene store og nedbemanning er uunngåelig.

Noen benytter effektiviseringskravene som en mulighet til å sette fart i moderniserings- og omstillingsprosesser. De lar omstillingsprosessen drives av en misjon for å tenke nytt og mer brukerrettet.

I fellesføringen forventes det at du skal ha spesiell oppmerksomhet på, og spesielt gjøre rede for, tiltak som inneholder digitalisering av arbeidsprosesser og tjenester.

Omstilling krever kulturendring

Som leder bør du forholde deg til hva de økonomiske utfordringene betyr for din virksomhet.

Som medarbeidere må du være forberedt på å utvikle kompetanse og være innstilt på at arbeidsoppgavene endres.

Vi må bevege oss fra holdningen «Vi gjør det ikke slik i staten» til «Slik gjør vi det»

Bruk muligheten og drivkraften i arbeidet med effektivisering til å skape en positiv forventning om at noe nytt kan vokse frem. En ting er sikkert – effektivisering er kommet for å bli.

Kom i gang

Hvordan effektivisere?
Finn ut hva du kan gjøre
Ideer til effektivisering
Få konkrete tips til aktuelle områder
Lær av andre
Finn ut hva de som har lykkes har gjort
Publisert: 16. mai 2017, Sist endret: 13. nov 2017

Kontakt

Hjelp oss å bli bedre

Vi leser alt, men du blir anonymisert og vi kan derfor ikke svare deg. Hvis du har et spørsmål du ønsker svar på, vennligst se www.difi.no/om-difi/kontakt-oss

Fant du det du lette etter?
* Påkrevd

Hjelp oss å bli bedre
*