Difi og Språkrådet lanserer nettkurs i klarspråk

Hvem skriver vi egentlig for i det offentlige? Og hvordan kan vi skrive så mottakerne forstår? Med nettkurset «Den gylne pennen» får stat og kommune nå et gratis kurstilbud, til hjelp i kampen mot byråkratspråk og språktåke.

Publisert: 02. jun 2016, Sist endra: 21. aug 2018

Kurset er en del av Difis satsing «På nett med læring», og lanseres i dag som ett av flere nye nettkurs fra Difi.

–  Med dette nettkurset får vi nå et nytt verktøy i arbeidet med klart språk, sier assisterende direktør i Difi, Vivi Lassen. –  Med denne fleksible formen for læring kan vi nå ut til mange og dekke et kursbehov vi vet finnes.

Det er Difi og Språkrådet som har utviklet kurset sammen og Språkrådet har ansvaret for det språkfaglige innholdet.

– Vi har jobbet med klarspråk i over et tiår nå, men det er fortsatt et stort behov for bevisstgjøring og grunnleggende informasjon om gode skriveteknikker i forvaltningen, sier Språkrådets direktør Åse Wetås. – Klarspråk er et demokratiprosjekt. Klart forvaltningsspråk bidrar til at flere forstår hvilke rettigheter og plikter de har. Med dette kurset kan mange flere få grunnleggende kunnskaper om klarspråk.

Målgruppen er medarbeidere i offentlig forvaltning som skriver i jobben sin, og kurset er rettet mot både kommunal og statlig sektor. Men det er selvfølgelig fritt fram å bruke kurset for alle som ønsker det.

Se en smakebit fra kurset 

Kurset er et grunnkurs som gir en innføring i de viktigste klarspråksteknikkene. I et tegnet univers møter kursdeltakerne innbyggere som i ulike situasjoner mottar tekster fra det offentlige. En fagperson veileder og forklarer gjennom forelesninger og eksempler, og gjennom oppgaver får deltakerne trene på å følge fagpersonens råd.

Kurset er gratis, og man kan ta det enten alene eller som gruppe. Det tar 45–60 minutter å gjennomføre hele kurset. I tillegg kan man velge å jobbe med en egen tekst parallelt.

Ledere har en avgjørende rolle i klarspråksarbeidet, blant annet fordi de kan tilrettelegge og bidra til å bygge klarspråkskultur. Dette kurset har derfor også en egen del for ledere, med råd og veiledning om ledernes rolle i klarspråksarbeidet.

 

Sharethis

Kontakt