E-bøker (store dokumenter)

E-bøker gjelder publisering eller sending av store dokumenter der informasjonen publiseres eller sendes som en e-bok.

Publisert: 02. sep 2015, Sist endret: 18. nov 2019

Anbefalt standard

Bruk standarden og formatet EPUB 3.0 ved publisering eller sending som e-bok. Vi anbefaler å publisere og sende store dokumenter som e-bok i tillegg til gjeldende standarder for tekstdokumenter.

Kravene på dette bruksområdet endrer ikke kravene som stilles til dokumentformater når virksomheten din publiserer tekst på offentlige nettsider, eller utveksler tekstlig innhold på e-post. Det vil derfor i noen tilfeller være nødvendig å publisere og sende på to ulike format i parallell.

Dokumenter laget i EPUB er dynamiske. Det innebærer at teksten tilpasses lesernes preferanser, slik som skjermstørrelse, oppløsning og fontstørrelse. Det er derfor ikke fast sideantall i dokumentene. 

Om et dokument skal publiseres eller sendes i parallell på EPUB-formatet bør avgjøres ut i fra et brukerperspektiv. Er det et større dokument, med lang tekst eller flere kapitler, hvor du forventer at brukerne vil benytte ulike plattformer (eksempelvis nettbrett, lesebrett, smarttelefon) for lesing – bør du benytte EPUB i tillegg til gjeldende dokumentformat.

Unngå DRM (norsk: DRA)

Vi anbefaler at virksomheten din unngår å bruke Digital Rights Management (DRM) eller Digital Rettighetsadministrasjon (DRA) ved publisering av dokumenter i EPUB.

DRA kan føre til nedsatt lesbarhet på ulike plattformer dersom rettighetsstyringen brukes feil. DRA er en samlebetegnelse for ulike digitale teknologier som  begrenser bruksmulighetene til opphavsrettsbeskyttet informasjon.

Hjemmel

Kravet er gjeldende. Innført 30.10.2012.

Veileder

Foreløpig ingen veiledere for dette.

Aktuell standard

Se nedenfor.

 

Deldette

Hjelp oss å bli bedre

Fant du det du lette etter?

Tilbakemeldinger blir ikke besvart. Gå til siden med kontaktinformasjon hvis du trenger hjelp.

* Påkrevd

Hjelp oss å bli bedre
*