Hva er egentlig åpne data? Hvem er de for? Hva kan de brukes til? - Et toalettbesøk i Bergen kan kanskje bidra til en oppklaring.

På Bergen kommune sine nettsider finner jeg informasjon om offentlige toaletter i Bergen sentrum. Her kan jeg laste ned en PDF-fil med et kart der alle toalettene er markert. Kartet gir også oversikt over hvor det er tilrettelagt for funksjonshemmede, og hvor man finner stellerom for babyer. - En utmerket kommunal tjeneste!

Jeg blir inspirert til å lage en liten mobilapplikasjon: “Finn toalett”- appen som viser vei til nærmeste offentlige toalett. Kryss av for stellerom for korteste vei til neste bleieskift.

Hva er data?

For å kunne lage den fantastiske “Finn toalett”-appen trenger jeg tilgang til datasettet som ligger til grunn for PDF-filen - altså tabellen som inneholder beskrivelser, åpningstid, koordinater osb. Det er dette som er DATA i “åpne data”. Uten denne fila er jeg ganske hjelpesløs. Informasjonen på Bergen kommune sine nettsider fungerer altså utmerket for mennesker, men utrolig dårlig for en datamaskin eller en programvare.

Det fine er at dette har de tenkt på i Bergen kommune. Rett nok finner jeg ikke informasjon om at datasettet er tilgjengelig på nettsidene deres (oppfordringen er herved sendt), men et søk i norges offisielle katalog over åpne datasett hjelper. Her finner jeg en oppføring som beskriver datasettet med lenke til tabellen i en rekke formater som har datamaskiner og utviklere som målgruppe (ikke mennesker).

Når er data åpne?

Det neste jeg må vite nå, er hva jeg har lov å gjøre med denne tabellen. Kan jeg lage en kopi? Kan jeg endre informasjonen? Kan jeg sette den sammen med andre data? Hva skjer når jeg lager en tjeneste som jeg kanskje tjener litt penger på?

Uten noen form for beskrivelse av hvilke vilkår som gjelder, er jeg egentlig like langt. Jeg har alt jeg trenger, men ikke lov til å bruke det. Tabellen er Bergen kommune sin eiendom, og jeg har valget mellom må be om tillatelse eller tilgivelse.

Her kommer lisensen inn i bildet. Det er lisensen som avgjør om data er ÅPNE eller ikke. Det er altså ikke nok at data er tilgjengelige på nett i et format som utviklerne liker. Lisensen klargjør hvilke vilkår som gjelder og dermed også hva jeg har lov til og ikke. Heldigvis har Bergen kommune gitt tabellen en slik lisens - til og med en lisens som gir meg lov til følgende:

  • å kopiere og tilgjengeliggjøre

  • å endre og/eller sette sammen med andre datasett

  • å kopiere og tilgjengeliggjøre en endret eller sammensatt versjon

  • å benytte datasettet kommersielt

Herlig. Da er saken grei. Jeg kan til og med laste ned tabellen uten å spørre noen om lov eller tilgang. Åpne offentlige data til fri bruk for alle!

Vi oppsummerer:

  • Åpne data handler om tilgang til DATA - altså tabeller, databaser, tall og tegn i formater som utviklere og datamaskiner liker

  • Åpne data krever en ÅPEN lisens - en kontrakt mellom meg og datatilbyderen som stort sett innebærer at jeg kan gjøre (nesten) hva jeg vil med dataene, men må oppgi kilde.

  • Åpne data handler også om SYNLIGHET- jeg trenger ikke kjenne noen for å vite at dataene eksisterer eller hvor de er. Alt er registrert i det nasjonale registeret over åpne data og kommer i tillegg tydelig frem på etatenes egne nettsider.

Du kan lese mer om åpne data på data.norge.no (du vet, norges offisielle register for åpne offentlige data)!

God sommer!

Forfatter

Øystein Åsnes
Øystein Åsnes
Seniorrådgjevar, avdeling for digital forvaltning (DIG)

Kommentarer

Skriv ny kommentar

* obligatorisk felt som du må fylle ut