Los

Los er en felles terminologi for å beskrive offentlige tjenester og ressurser. Vokabularet er brukerorientert, og kan brukes til å kategorisere for eksempel tjenester, informasjon, datasett og andre ressurser som offentlige virksomheter forvalter. Formålet med Los er å gjøre offentlige ressurser enklere å finne.

Publisert: 09. jun 2017, Sist endret: 20. jun 2019

Los kan benyttes til en rekke formål, for eksempel:

  • søkeoptimalisering for beskrivelser av offentlige tjenester
  • flerspråklige beskrivelser av offentlige ressurser
  • kategorisering av offentlige ressurser
  • menystruktur for offentlige tjenester

Det er flere måter å bruke Los-vokabularet på. Den mest nærliggende er å referere til URIer for begrepene når en skal klassifisere en ressurs i et lenkede data-miljø. Standard for beskrivelse av datasett og datakataloger er et eksempel på bruksområder der Los skal brukes primært som referanse til tema ved hjelp av URIer.

Se Los-dokumentasjonen for mer utfyllende informasjon.

Gå til HTML-visning av begrepene i Los.

Last ned Los (RDF/XML).

Los 2.0 er gjort tilgjengelig under lisensen Creative Commons Zero (CC0 1.0). Dette innebærer at Difi sier fra seg alle de opphavsrettigheter og nærstående rettigheter til verket og at du kan kopiere, endre, distribuere Los, selv for kommersielle formål, uten å spørre om tillatelse.

Ny versjon av Los

En arbeidsgruppe bestående av KF (på vegne av KS), Difi, Brønnøysundregistrene, Språkrådet, Skatteetaten, Nav og Statens vegvesen arbeider med revisjon av Los. Den nye versjonen (versjon  3.0) er planlagt ferdigstilt til 15. oktober 2019. Interessenter som ønsker å bidra eller har spørsmål, kan kontakte infomasjonsforvaltning@difi.no eller melde inn behov via Los-prosjektets sider på Github.

 

Deldette

Kontakt

Hjelp oss å bli bedre

Fant du det du lette etter?

Tilbakemeldinger blir ikke besvart. Gå til siden med kontaktinformasjon hvis du trenger hjelp.

* Påkrevd

Hjelp oss å bli bedre
*