Skjema på offentlige nettsider

Bruksområdet gjelder næringslivsskjema og innbyggerskjema på offentlige nettsider.

Krav til bruk av standarder

En obligatorisk standard skal følges med mindre du faller inn under en unntaksordning i forskrift. Anbefalte standarder skal benyttes med mindre du har en god grunn til å la være.

Det er obligatorisk å publisere næringslivsskjema på offentlige nettsider (beregnet for PC-skjerm eller lignende) i tråd med retningslinjene Elmer 2.1. Retningslinjenes ”skal-krav” anses som obligatoriske, mens retningslinjenes ”bør-krav” anses som anbefalinger.

Det er anbefalt å publisere innbyggerskjema på offentlige nettsider (beregnet for PC-skjerm eller lignende) i tråd med retningslinjene Elmer 2.1. Et skjema som er beregnet for både innbyggere og næringslivet må følge kravene for næringslivet siden de er strengest.

Et skjema defineres som samling av spørsmål og forklaringer som under ett navn legger til rette for avgivelse av et avgrenset sett med opplysninger på vegne av en avsender i en leveranse eller sending. Anvendelsesområdet avgrenses til skjemaer tilpasset skjermer på en pc eller tilsvarende.

Retningslinjene Elmer 1 og Elmer 2 har lenge vært under utfasing. Ved større endringer eller ved publisering av nye skjema skal derimot Elmer 3.0 legges til grunn. Det anbefales å fase ut de eldste skjemaene etter Elmer 1 og 2 ved første anledning.

Når gjelder kravene fra? 

Kravene er gjeldende for næringslivsskjema. Innført 10.09.2013.

Anbefalingene er gjeldende for innbyggerskjema. Innført 30.10.2012.

Lenke til tidligere krav på området (kommer)

Overgangsordning

Forvaltningsorganer skal oppfylle Elmer 2.1 på best passende tidspunkt, og senest ved første nødvendige utskifting og videreutvikling som krever gjennomgripende endringer i eksisterende løsninger.

Hvordan tilfredsstille kravene?

Brønnøysundregistrene har ansvaret for å forvalte Elmer-retningslinjene. De har også kurs i og veiledning rundt tema. 

Relevante standarder

Hjemmel av obligatoriske krav

Publisert: 29. okt 2015, Sist endret: 06. feb 2018

Deldette

Hjelp oss å bli bedre

Fant du det du lette etter?

Tilbakemeldinger blir ikke besvart. Gå til siden med kontaktinformasjon hvis du trenger hjelp.

* Påkrevd

Hjelp oss å bli bedre
*