Verktøy og metoder innen innovasjon

Det finnes mange gode innovasjonsverktøy. Her finner du noen eksempler som kan hjelpe deg.

Publisert: 15. des 2014, Sist endret: 15. mar 2020

Tren innovasjonsmuskelen

Å komme i gang med innovasjon handler om å trene opp ferdigheter og bygge erfaringer underveis. Det finnes en rekke verktøy og metoder som egner seg for innovasjonsprosesser. Noen passer for deg som er helt ny i faget. Andre er tilpasset deg som allerede er i gang og søker nytt påfyll. Her samler vi noen eksempler som du kan bruke i ditt arbeid. 

De sju innovasjonstrinnene

De sju innovasjonsstegene, modell fra Nesta

De sju innovasjonstrinnene, oversatt etter en modell fra Nesta i Storbritannia.

 

De 7 innovasjonstrinnene synliggjør at arbeidet med innovasjon har mange faser, og at prosessen ikke er lineær. Innovasjon handler om å gå hele veien fra å identifisere utfordringer og ideer til løsning, via ulike faser med testing og implementering til skalering og systemendring. Modellen er utviklet av NESTA. Mer om de ulike fasene finner du på NESTAs nettsted.

Mange veier til Rom

Verktøyene vi presenterer er ment som inspirasjon og hjelp på veien. Noen egner seg for komplekse prosesser, andre er enkle metoder du kan teste ut i mindre skala. De er valgt fordi erfaring viser at de er relevante og egner seg for offentlig sektor. Dette er ikke de eneste anbefalte verktøyene.

OPSIs verktøykasse

Observatory of Public Sector Innovation (OPSI) har samlet flere hundre gratis verktøykasser slik at du kan finne den som passer dine behov

Tips oss om andre verktøy

Vi ønsker å videreutvikle ”verktøykassen” sammen med dere. Har du tips om andre gode verktøy, hører vi gjerne fra deg. Da kan flere innovatører få hjelp på veien.

Deldette

Innovasjonsverktøy

Skjermbilde av Samveis - verktøy for tjenesteinnovasjon

Samveis - vegkart for tenesteinnovasjon

KS har laga eit vegkart for tenesteinnovasjon. Målet med verktøyet er å gi konkret hjelp til norske kommunar som ønsker å nyskape sine tenester - og til alle andre som driv med tenesteinnovasjon.

Handbok i behovsdriven innovasjon

Handboka er eit hjelpemiddel og verktøy for alle som arbeider med innovasjon i helsesektoren, men den er også relevant for innovasjonsarbeid i andre sektorar.

Metode for innovative anskaffingar

Skal du gjere innkjøp der behovet ikkje vert dekt gjennom å kjøpe meir av det du har kjøpt før? Metoden for innovative anskaffingar kan hjelpe deg.

Hjelp oss å bli bedre

Fant du det du lette etter?

Tilbakemeldinger blir ikke besvart. Gå til siden med kontaktinformasjon hvis du trenger hjelp.

* Påkrevd

Hjelp oss å bli bedre
*